Alacağınız kararın doğuracağı sonuçların, bir nebze de olsa geri döndürülebilir olup olmadığını belirleyin. Eğer kararınızın do ğuracağı sonuçlar geri döndürülebilirse, değiştirilebilirse ve da imi değilse, o zaman kararınızı alın.
Karar almak için tam olarak ne kadar zamanınız olduğunu belirleyin. Karar almak için ister 100 gününüz olsun, ister 100 saniyeniz, elinizdeki zamanın yüzde 90’ını düşünmeye ve göz den geçirmeye ayırın. Bir saniyenizi bile kaygılanmakla, üzülmekle, paniklemekle, bocalamakla kaybetmeyin. Yanılma ihtimalinizin mali bedelini mümkün olduğunca iyi saptayın. Hiçbir şey yapmamanın bedelini saptayın. Haklı ol manızın potansiyel getirilerini saptayın. Rakamlar durumu netleştirir.
Elinizdeki tüm şemalara ve objektif koşullara başvurarak, yanılma ve haklı olma ihtimallerinizin olasılık yüzdelerini belir leyin. Olasılık yüzdelerini, mali giderlerle ve kazançlarla karşı laştırın, dengeleyin. Alabileceğiniz her kararın olası tüm "beklenmeyen sonuçlarının" listesini yapın. Bu sonuçları sayıya dökün. Ortaya çıkma olasılıklarını hesaplayın. Büyük kararlar alırken bu hesaplamayı yapmak çok önemlidir. Eğer büyük bir karar kötü giderse, hiç kimse, fazlasıyla yaygın olan “beklenmeyen sonuçlar” bahane sini duymak istemez. Kararınızı aldığınızın ertesi günü olabilecekleri düşünmenin yanı sıra, ertesi günden sonraki "gün" olabilecekleri de düşü nün. Karar almadan önce bilmeniz gereken verileri belirleyin ve karar almanız gereken an gelene kadar, veri toplamaya, düşün meye, planlamaya devam edin. Karar alma konusunda kesin olan gerçeklerden biri, asla tüm verilere sahip olamayacağınız dır. Veri yetersizliği kararsızlık için bahane olamaz.
Karar aldıktan sonra kararınız hakkında tereddütlere düşmeyin. Haklı olduğunuzu düşünenlerden veya yanıldığınızı düşü nenlerden etkilenmeyin. Verilerden etkilenin. Ancak, kararınıza saplanıp kalmayın da. Eğer yeni veriler, yeni gereksinimler or taya çıkarsa, dürüst, objektif ve gerçekçi bir biçimde kararınızı yeniden düşünmeli, tekrar gözden geçirmelisiniz. Yeni veriler daha iyi bir yöntemi işaret ederken, ancak bir aptal kararından vazgeçmez.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, Jeffery Fox’un “Zirvenin Yolu” adlı kitabından derlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder