1 Temmuz 2010 Perşembe

Koçluk

Koç kimdir, katma değeri nedir?
  • Koç, amacınıza ulaşmanızda sizi harekete geçirecek ve gelişmeleri sizinle birlikte izleyecek kişidir.
  • Koç, zenginliğinizi ve potansiyelinizi açığa çıkaran, sizi hem zorlayan hem de motive eden kişidir.
  • Koç, sizin istediğiniz yaşamı sürdürme yolculuğunuzda ortağınızdır.
  • Koç, kendinizi tanımanızı sağlar.
  • Koç, hedeflerinizi gerçekleştirmek için gereken araçları, yapıyı ve desteği temin eder.
  • Koç, olumlu ve olumsuz alışkanlıklarınızı fark etmenizi sağlar.
  • Koç, vizyonunuzu gerçeğe dönüştürme sürecini sizinle paylaşır.

Koçluk neden işe yarar?

· Koçluk, gelecek ve sonuç odaklıdır.

· Koçluk, kişiyi harekete geçiren itici güçtür.

· Danışan, koçluk sürecinde kendisi ve ilişkileri üzerinde farkındalık kazanır.

· Danışan, süreç boyunca işinde ve özel yaşamında kullanabileceği yeni beceriler geliştirir.

· Danışan, kendisini sorgulamayı ve geliştirmeyi öğrenir.

Koçluk hizmetinin sonuçları nedir?

İş dünyasında yönetim basamaklarını tırmandıkça kişilerin performansları hakkında aldıkları geribildirim azaldıkça, üst düzey yöneticiler kendilerine yapıcı geribildirim verecek bir koça ihtiyaç duyuyorlar.

Pfizer, Unilever, American Express, Philips gibi dünya devleri koçluk hizmeti için ciddi geniş bütçeler ayırıyorlar. Bu kadar yüksek yatırıma acaba değiyor mu? Manchester Inc. tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları fazlasıyla değdiğini gösteriyor. Koçluk programlarına yapılan yatırımın geri dönüşü (ROI- Return on Investment) yapılan ilk harcamanın 5.7 katı olarak bulunmuş. Aynı araştırmaya göre, bu hizmeti alan yöneticilerde de çok olumlu gelişmeler görülmüş. Yöneticilerin

· % 77'sinde astlarıyla olan ilişkilerde iyileşme

· % 61'inde iş tatmininde artış

· % 67'sinde takım çalışmasında artış kaydedilmiş.

Bu faydaların yanı sıra koçluk hizmetinin klasik eğitimlere göre de çeşitli avantajları var. En önemlisi de kişinin üzerinde kalıcı bir değişim sağlaması. Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre koçluğun etkisi yedi sene sürüyor. Eğer özel bir takip sistemi kurulmazsa, seminerlerde bu etki birkaç ayla sınırlı kalmaktadır.

Koçluk süreci nasıl işliyor?



Herşeyden önce koçluk programları, koç ile danışan arasında güven ve gizlilik gerektiren bir "ortaklık" ilişkisine dayanıyor. Bunun yanı sıra karşılıklı sorumluluk ve istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Koçun üzerinde durduğu konular danışanın güçlü ve gelişmeye açık yönleri ile hedefleri. Süreçteki temel amaç ise danışanın vizyonunu gerçekleştirmesi için eylem adımlarını belirlemek, performansını artırmak ve süreç boyunca kendisine ayna tutmasını sağlamak. Programın işleyişi, koç ile periyodik olarak (genelde haftada bir) yapılacak birebir görüşmeler ve her seansın sonunda alınacak kararlara dayanıyor. Her görüşmede bir öncekinin kararları ve danışanın dönem içinde yaptıkları değerlendiriliyor. Başarılar birlikte kutlanırken, danışanın hatalardan ders çıkarması ve stratejisini sürekli olarak geliştirmesi sağlanıyor.

Cevaplarınızı bulmaya hazır mısınız? Hazırım diyorsanız, sizi çok zevkli bir yolculuk bekliyor...

Koçunuzda ne gibi özellikler aramalısınız?

Dürüstlük, içtenlik, güvenilirlik ve yüksek duygusal zeka en önemli özellikler. Çoğu koç uzun süreli bir çalışmaya girmeden önce ilk seansı ücretsiz olarak sunuyor. Böylece siz de koçunuz hakkında ilk izlenimi edinmiş, koçluk programının size uygun olup olmadığını ilk etapta görmüş ve buna dayanarak süreci başlatmış olursunuz. Denemeye değer değil mi?

Koçluk diğer yöntemlerden nasıl farklıdır?

Koç cevaplara önceden sahip değildir ve size doğrudan hazır çözüm sunmaz. Koç çözümü kendi kendinize bulmanızı ve belli yöntem kullanarak bu yaklaşımın sizde bir alışkanlık hale gelmesini sağlar. Kendi kendinize yeterliliğinizi artırır. Zira, cevabın kendisi sadece sizde saklıdır; koç bunu açığa çıkarır ve kendinizi gerçekleştirmenizi sağlar.

· Danışman yaklaşımı: "İşte çözüm budur, bunu uygulayın."

· Eğitmen yaklaşımı: "En iyi uygulama yöntemi böyledir..."

· Psikolog/terapist yaklaşımı: "Şu andakinden daha farklı düşünmeniz/ hissetmeniz ya da davranmanız konusunda size destek olmamı beklediğiniz konular neler?"

· Mentor yaklaşımı: "Beni takip edin, yaptıklarımı örnek alın."

· Koç yaklaşımı: "Ne yapmayı amaçlıyorsun?"

Koç ve danışan arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

Koçluk ilişkisi karşılıklı güven, dürüstlük, saygı ve sorumluluk temelline dayanır. İki tarafın da birbirini dinlemesi ve yeni fikirlere açık olması gerekir. Konuşulanlar gizlilik esasına bağlı olarak sadece koç ve danışan arasında kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder