8 Ekim 2010 Cuma

Küresel Krizde Türkiye


Türkiye, Brezilya ve Rusya ile birlikte krizden en sağlam çıkan ülkeler arasında--Coface - RTRS

07 Ekim 2010 Perşembe 12:55:06

İSTANBUL, 7 Ekim (Reuters) - Ticari alacak sigortası alanında faaliyet gösteren Coface, Türkiye'nin, Brezilya ve Rusya ile birlikte 'krizden en sağlam çıkan' ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Coface tarafından yayınlanan "Ülke Riskleri Haritası"na göre, Türkiye’nin Aralık 2009’da B olan notu, bir puan yükselerek yatırım yapılabilir seviye olan A4 oldu.

Coface Türkiye’yi; Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde en hızlı büyümeyi kaydedecek en önemli 5 gelişmekte ülke arasında gösterdi.

Toplam 165 ülkenin genel anlamda kredi riskini ortaya koyan çalışmada; ülkelerin ekonomik, finansal ve politik verilerinin yanı sıra o ülkedeki Coface ticari deneyiminin sonuçları da dikkate alınıyor.

Türkiye ile ilgili olarak raporda, "Belirgin bir dış şok sonrası, Türkiye’nin 2010 yılında yaklaşık yüzde 7’lik bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Türkiye, 2008 yılının sonundan itibaren para politikasını en iyi yöneten ülkelerden biri oldu ve faizleri 1 yıl içinde 10 puandan fazla aşağı çekti. IMF'ye başvurmadan, mükemmel bir likidite yönetimi ve bütçe performansı gösterdi. Türkiye, dinamik iç tüketimi ve yatırımlar sayesinde sürdürülebilir bir iyileşme gösterdi" denildi.

Raporda, Türk şirketlerinin dayanıklılığı vurgulanırken, özel sektördeki yüksek geri ödeme performansına dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye’deki birçok şirketin gecikmiş ödemelerle de olsa ticari borçlarını geri ödediği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder