3 Haziran 2010 Perşembe

İş Hayatında Marka Olmanın Adımları Nelerdir?

Kişisel marka yaratmanız için, bazı değerler, kişilik özelliklerinize bağlıdır, doğuştan gelir. Ancak bunun üzerine ekleyeceğiniz stratejik adımlar, kısa sürede farklılaşmanızı sağlayacaktır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Analitik düşünün: Her sorunu doğru bir şekilde analiz ederek, çözüm yolları geliştirmek, doğru kararlar vermenizi sağlayacaktır.

Delege edin: Yönetici olarak, eğer orta ve üst seviyeye geldiyseniz, yine de hala ‘Her işi ben yaparım’ diyorsanız, yanlış yoldasınız demektir.

Şikayetçi bir tip olmaktan sakının: Sizi hep çözümler üreten bir insan olarak tanımaları gerekir.

Her şeye evet demeyin: Rekabetin etkisiyle, olur olmaz her şeyi yapmayın. Sabırlı olun, stratejik olun. Bekleyin, bekleyin, bekleyin. Bu üç bekleme aşamasından sonraki aksiyonunuz güçlü ve vurucu olsun, geriye dönüş olmasın.

Patronunuzu, yönetiminizi anlayın: Öneriler getirebilir, yorumlarda bulunabilirsiniz ama o ticari döngüyü siz yönetmiyorsunuz, unutmayın. Tasvip etmeseniz dahi sabır ve saygı gösterin.

Şirketin stratejisini ve yol haritasını etkileyen kişi ve olayları iyi gözlemleyin: Habersiz kalmayın. Gelişmelere göre duruşunuzu ortaya koyun. Ama sakın yanar döner olmayın.

Planlayın: Kişisel kariyer hedeflerinizin stratejik bir zaman ve aksiyon planı olmalı. Ve bunu hep hatırlamalısınız.

Fırsatları değerlendirin: Hangi işte, hangi konumda olursanız olun, bulunduğunuz kariyer basamağını çok iyi değerlendirin. Bu hamleler yüzde 90 ihtimalle sizi daha iyi basamaklara tırmandıracaktır.

Yatay genişlemeye odaklanın: Dikey yükselmeden daha çok yatay genişleme ve sağlam bir iş network’ü oluşturmak gerek. Yeni ve nüfuzlu insanlarla tanışmak ve iletişimi sürekli tutmak önemlidir.

Ticareti anlayın: Hepimiz ticari kuruluşlardan kendi ticaretimiz için para kazanıyoruz. Fakat, sistemin nasıl yürüdüğü hakkında en ufak fikrimiz yoksa kariyerimizi de yönetemeyiz.

Dedikodudan kaçın: Bu sizin itibarınıza zarar verebilir.

Kanıtları tutun: Bugün ve gelecekte, başkalarının yaratabileceği riskli durumlara karşı, elinizde her zaman, güçlü bir arşiv olmalı… Paranoyakça davranmayın ama tedbirli olun.

Dengeli olun: Hayatın yalnızca işten ibaret olmadığını bilmek gerek… Doğru, verimli, hızlı çalışabiliriz ama mola moladır, tatil de tatil. Göze girmek için mesai yapanlara hiç inanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder