24 Kasım 2010 Çarşamba

Yeni Ürün Tasarlarken Nelere Dikkat Etmeli?

Tasarım kelimesi içinde tasarlamak, hayal etmek vardır. Her şey tasarlanabilir. Ama ürün geliştirme kapsamında, fikirleri beyinlerden bilgisayar ekranlarına ve kâğıda getiren bir faaliyet olarak anlaşılmalıdır. Tasarım bir ürününün görünüşü ve kullanışı ile ilgili ise “endüstriyel tasarım” terimini kullanırız.

Tersine mühendislik, bu iki sözcük sık duyulan sözcükler oldu. Buna kopyalamak da diyorlar ve dolayısıyla haklı olarak doğru olmadığını ima ediyorlar. Tamamen yanlış…

Tersine mühendislik, rakibinizin piyasada satılan ürününü satın alıp işletmenizde mühendislik düzeyinde sistematik olarak inceleyerek ürünün işlevleri hakkında, üretimi hakkında ve malzemesi hakkında bilgi edinmektir. İncelediğiniz örnek ürünü herhangi bir müşteri olarak alıp açık adresinize faturalandırarak edinmek bu işin ahlaki gereklerini yerine getirmenin ilk aşamasıdır. Mühendisliğinizi kullanarak elde ettiğiniz bilgiyi de yalnız kendiniz için kullanmak ve üçüncü şahısların ulaşımından korumak da diğer aşamalardır.

Mühendislik, temel bilimlerin sağladığı bilgiler ve yöntemler yanında dünyada insan oğlunun şimdiye kadar ortaya koyduğu tüm bilgi ve deneyimleri, kullanarak ürün ve hizmetler tasarlar, geliştirir. Sonuçta, mühendislik faaliyetleri sürerken ortaya çıkan yeni bilgi ve deneyimler bu bilgi birikimini büyütür.

Tersine Mühendislik
* Rakiplerinizin ürünü normal bir satıcısından, normal bir müşterinin aldığı şekilde alın. Bir deterjan ise bunu toptancıdan değil bir alışveriş merkezinden veya bir bakkaldan alın.

* Alırken nasıl istiflendiğini, sizinki dahil diğer markalar arasından nasıl göründüğünü, gözünüze çarpan iyi ve kötü hususları not edin.

* Ambalajını dikkatlice inceleyin ve aşağıdaki ve benzeri soruların yanıtlarını belirlemeye çalışın.

* Ambalajın görünüşü nasıl?

* Satış noktasına gelinceye kadar ürünü korumuş mu?

* Ürün kolay taşınıyor mu?

* Gereken standart işaretler kolay okunacak yerlerde mi?

* Ürünü işletmenize getirdikten sonra ambalajı daha yakından inceleyin. Hemen açmaya kalkışmayın. Ambalajın size söyleyecek birçok şeyi olabilir. Bunları belirleyecek şekilde ambalajı tekrar inceleyin.

* Mümkünse birkaç fotoğraf çekin. Üzerindeki işaretlerin hepsinin kaydını yapın.

* Ambalaj malzemelerinin geri kazanılması ile ilgili uyarılar bulunuyor mu?

* Ambalaj malzemesinden oluşabilecek tehlikelere dikkat çekiliyor mu?

* Sonra ambalajı açmaya başlayın. Açmanın kolay olup olmadığına bakın.

* Ambalaj tasarımındaki özellikleri inceleyin.

* Ambalajda titreşim etkisini azaltacak, darbeleri, çizilmeleri önleyecek elemanları ve konuldukları yerleri dikkatlice işaretleyin.

* Malzeme verimini nasıl sağlandığını gözleyin.

* Ambalaj parçalarının üretimine ait bilgileri, parçaları inceleyerek saptamaya çalışın.

* Kaç tip malzeme olduğunu belirleyin.

* Her birinin miktarını ağırlık, alan, adet vs. şeklinde belirten bir ambalaj malzeme-parça listesini yapın.

* Bunları ölçüp kaydedin.

* Bu ambalaj malzeme ve parçalarını elde etmek brüt malzeme miktarlarını tahmin edin.

* Fiyatların kendi tedarik fiyatlarınız olduğunu kabul ederek, bu malzemelerin maliyetlerini bulun ve ambalaj fiyatını tespit edin.

Kaynak: (İSO) Ürün Geliştirme Kılavuzu’ndan derlenmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder