15 Kasım 2010 Pazartesi

Şöhret ve Güven

Pop Arthttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif akımının en önemli temsilcilerinden Andy Warholhttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif, "Öyle bir gün gelecek ki, herkes 15 dakikalığına ünlü olacak." dediği zaman, ünlü olmak bu kadar kolay değildi. İnternet ve sosyal ağlar, "BBG Evleri", "Pop Star" yarışmaları, "Benimle Evlenir Misin?", "Gelinim Olur Musun?" programları da henüz ortalarda yoktu.

Andy Warhol, 1987’de New York’ta öldü, kehaneti ise her gün yeniden gerçekleşiyor. Dünya artık bir “ünlüler”” çağı yaşıyor.

South Carolina Üniversitesihttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif, 2011 bahar sömestrinde, şöhretin toplumsal boyutlarını incelemek üzere “Lady Gaga ve Şöhretin Sosyolojisihttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif isimli bir ders açacağını duyurdu. Dersi verecek olan Profesör Mathieu Deflemhttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif bu derste “Bir insanı neyin ünlü yaptığını ve günümüz kültüründe ünlü olmanın ne anlama geldiğini” inceleyeceklerini söyledi. Herhalde bu ders üniversite tarihinde rekor katılımın olacağı bir ders olacak; çünkü bugün ünlü olmak özellikle gençlerin birinci ilgi alanı.

Lady Gagahttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif henüz 24 yaşında, 2010 MTV Ödüllerinde bir gecede 8 ödül birden aldı. Röportajlarında Andy Warhol’den söz ederken bir filozof gibi davranıyor, ama aynı zamanda hayatı hiç umursamayan bir nihilist. Her şeyin ötesinde Lady Gaga, sıra dışı bir tarzı olan bir yeniçağ şöhreti.

Şöhret sadece saygınlık ve itibar yaratmaz, bir güven duygusu da verir. Ipsoshttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif araştırma şirketinin yaptığı ve MediaCathttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif dergisinde yayınlanan araştırmada, ‘Hangi ünlünün tavsiyesi sizin markatercihlerinizde etkili olur?’ sorusuna verilen cevaplarda, Türkiye’nin en güvenilir ünlüsünün 2010’da Cem Yılmaz olduğunu gösteriyor. Geçen yılların birincisi olan Seda Sayan ise bu sene ikinci sırada yer alıyor, Başbakan Erdoğan ise 11. sırada. (Celebrity Güven Endeksi). Bugün birçok marka Cem Yılmazhttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif veSeda Sayanhttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.gif’la işbirliği yapmak için can atıyor.

Lady Gaga, yaptığı röportajhttp://i.ixnp.com/images/v6.51/t.giflarda asıl amacının “Kendisini takip eden kişilere, olmak istedikleri kişi olma şansını vermek; ünlü olmak yerine kendileri olma keyfini yaşamalarına yardım etmek, onların hayatı kucaklamalarına yardım etmek” olduğunu söylüyor. (Marie Claire Portre Ekim 2010)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder