10 Aralık 2010 Cuma

Beklentilerden düşük ama zayıf değil...

FlaşNot

Beklentilerden düşük ama zayıf değil...

Veri: 3. Çeyrek 2010 GSYH
Tarih: 10 Aralık 2010, 10:00
Gerçekleşme: % 5.5
Beklenti (Fortis): % 6.6 yıllık (% 6.2 yıllık)
Önceki çeyrek: % 10.2 yıllık


Özet

GSYH üçüncü çeyrek büyümesi % 5.5 ile piyasanın % 6.6 olan tahmininden ve bizim % 6.2 ile piyasa beklentisinin altındaki öngörümüzden daha düşük geldi. Mevsimsel düzeltilmiş olarak ise, önceki çeyrekte yaşanan % 3.5 artışın ardından % 1.1’lik bir büyüme daha geldi. PMI endeksleri gibi öncü göstergeler ile sanayi üretimi 4. çeyrekte daha güçlü bir eğilim olabileceğine işaret ediyor. Bu doğrultuda biz 2010 yılı için piyasa beklentisinin üzerindeki % 8.0 büyüme tahminimizi korurken, 2011 yılı için beklentimizi % 5.0’e çıkarıyoruz. Bu gerçekleşme beklentilerden çok farklı bir eğilime işaret etmiyor ve Merkez Bankası’nın para politikası duruşu açısından da bir değişiklik getirmeyeceğini düşünüyoruz. 2011 yılının son çeyreğinde faiz artırımına başlanacağını ve artırımın yılın tamamında 100 baz puana ulaşacağını beklemeye devam ediyoruz.

Analiz

  • GSYH ikinci çeyrek büyümesi yıllık bazda % 5.5 ile piyasanın % 6.6 ve bizim % 6.2 olan beklentimizin altında kaldı. Ancak, yeni GSYH veri setinin tahmin edilebilirliği konusundaki güçlükler dikkate alındığında, bu sapma önemsenmeyecek kadar sınırlı kalıyor. Mevsimsellikten arındırılmış olarak bakıldığında, 2. çeyrekte elde edilen % 3.5 büyümenin ardından 3. çeyrekte de % 1.1 gibi önemli sayılabilecek bir artış yaşandı. PMI endeksi gibi öncü göstergelerin ve sanayi üretiminin ima ettiği şekilde, yılın 4. çeyreğinde GSYH’nin hız kazanmasını bekliyoruz. Bu arada, inşaat sektöründe yıllık bazda % 24.6 yükseliş bir kez daha tahmin edilenin üzerinde gerçekleşmiştir.
  • Harcamalara bakıldığında, özel sektörün tüketim harcamaları yıllık bazda % 12.8 yükseldi ve büyümeye 5.1 puan katkı yaptı. Toplam yatırım harcamalarındaki % 31.3’lük belirgin yükseliş ise büyümeye 5.5 puanla diğer önemli katkıyı yapan kalem oldu. Bu katkının 4.9 puanı özel sektörün yatırımlarından kaynaklanırken, 0.6 puanlık kısmı da devletin yatırım harcamaları ile ilişkiliydi. Diğer yandan, ihracat % 2.0 azalırken, ithalatta ise % 16.9’luk artış vardı ve net ihracatın büyümeye katkısı 4.6 puan düşüş yönünde oldu. Mevsimsellikten arındırıldığında, özel tüketim harcamalarının önceki çeyreğe göre % 2.7 arttığını hesaplıyoruz. Yatırım harcamalarında yine % 3.3 ile önemli bir artış olmuştur.
  • Biz 2010 yılı için piyasa beklentisinin üzerindeki % 8.0 büyüme tahminimizi korurken, 2011 yılı için beklentimizi % 5.0’e çıkarıyoruz. Bu gerçekleşme beklentilerden çok farklı bir eğilime işaret etmiyor ve Merkez Bankası’nın para politikası duruşu açısından da bir değişiklik getirmeyeceğini düşünüyoruz. 2011 yılının son çeyreğinde faiz artırımına başlanacağını ve artırımın yılın tamamında 100 baz puana ulaşacağını beklemeye devam ediyoruz.



Fortis Bank - Küresel Piyasalar
Ekonomik Araştırmalar ve Strateji


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder